樂古Nakuz

標題: 「十項全能問答比賽」意見專區 [打印本頁]

作者: Ron    時間: 21-6-2008 00:05
標題: 「十項全能問答比賽」意見專區
本帖是有關會考專區舉辦「十項全能問答比賽」的詳情。

>>> ***「十項全能問答比賽」***意見專區*** <<<

>>> ***熱身回合(綜合問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第一回合(科學問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第二回合(地理問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第三回合(數學問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第四回合(歷史問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第五回合(音樂問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第六回合(英文問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第七回合(中文問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第八回合(通識問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第九回合(時事問題)***答案公布*** <<<

>>> ***第十回合(商業問題)***答案公布*** <<<

>>> ***終極決賽(綜合問題)***答案公布*** <<<

活動宗旨:

為了增加樂古的學術氣氛,會考專區將舉行為期一個月多的問答比賽。

會員透過接觸不同範疇的知識,可擴闊學識視野,亦促進樂古學術交流文化。

是次比賽的泛圍甚廣,當中包括理科、文科、商科、藝術學科及通識學科,

務求令會員深深體會到「生命有限、知識無限」的含意。

活動時期:二零零八年六月二十一日至二零零八年八月二日

比賽地區:會考專區本帖

參賽資格:UID少於或等於584000的樂古會員便可參與。

(出題者、學術研究版主、超級版主以及論壇管理員均不能參與是次比賽,以示公允。)

參賽對象:樂古會員

活動幹事:Fantasma、adamsteve、hallosiuming

比賽模式:首論設有一場熱身賽,為期七天(所得分數不會計算於總成績內);

正式比賽則有十個回合,每個回合為期三天。

每個回合設有十條MC(多項選擇題),會員必須選出正確答案並在限時提交,便可獲取獎勵。

比賽規則:(1) 參賽者可選擇參與一個、數個或全部回合。

(2) 每局設有參與獎,每參與一個回合,便會取得10分;參與兩個回合,便會取得20分,如此類推。

(3) 每條題目最多只可選出個答案。即使題目出現多個正確答案,亦請勿多選,否則該題視為錯誤論。

(4) 以每個回合為小計,每題正確便可獲取分,錯誤或漏空得分。

(5) 所有數字上的答案,除非有特別指示,所有答案均取至整數為準。

(6) 比賽時必須使用比賽表格,同時亦要以隱蔽(hide)的方式作答,否則可被取消資格。

(7) 所提交的答案,可無限次修改,而在該回合截止時間前的最後更改答案,便視為最終答案。

(8) 如在該回合截止時間過後發現任何被更正、修改、新增的答案,將一概不會評閱。

(9) 不得將比賽的問題在本壇任何地方發問,如有發現,將被取消資格。

(10)所有答案均以會考專區版主公布的答案為準。

(11)論壇管理員、超級板主和會考專區版主保留是次活動的最終決定權,參賽者不得異議。

基本獎勵:(1) 所有參賽者於每個回合所得的分數將以1:1轉為樂點。

(2) 基於是次比賽設有參與獎,以1:1轉為樂點後,每個回合最少可獲得10樂點。

優勝獎勵:所有回合所得的分數將以最高的為優勝者。

進士及第(三名)
     *狀元(冠軍):所得基本獎勵變為倍 + 樂古金龍勳章
     *榜眼(亞軍):所得基本獎勵變為倍 + 樂古銀龍勳章
     *探花(季軍):所得基本獎勵變為1.5倍 + 樂古銅龍勳章

進士出身(七名)

*第四至第十名:所得基本獎勵變為1.2

比賽時間:

比賽回合
比賽日期
評核範圍
問題難度
熱身回合
由21-6-2008
至30-6-2008
所有
第一回合
由1-7-2008
至3-7-2008
理科
(生物、化學、物理)
★★
第二回合
由4-7-2008
至6-7-2008
文科
(地理)
★★
第三回合
由7-7-2008
至9-7-2008
理科
(數學)
★★★
第四回合(取消)
--------
第四回合(正式)
由10-7-2008
至12-7-2008
--------
由31-7-2008
至2-8-2008
文科
(世界歷史)
--------
文科
(世界歷史)
★★★
--------
★★★
第五回合
由13-7-2008
至15-7-2008
藝術學科
(音樂)
 卷一:★★★★★
卷二:★★★★
第六回合
由16-7-2008
至18-7-2008
通識學科
(英文)
★★
第七回合
由19-7-2008
至21-7-2008
通識學科
(中文)
★★
第八回合
由22-7-2008
至24-7-2008
通識學科
(通識教育)
★★★★
第九回合
由25-7-2008
至27-7-2008
通識學科
(時事生活)
★★
第十回合
由28-7-2008
至30-7-2008
商科
(商業、金融、經濟)

*每個回合是以開始日的凌晨十二時至結束日的晚上十一時五十九分為準。

比賽表格:(1)請正確使用下列表格回答是次比賽的問題,否則一概不予評閱。

(2)每一題答案只可填上一個答案。[code][/code]

本帖是「十項全能問答比賽」意見專區,

如閣下對是次活動有任何問題,歡迎在此提出,

我們會盡快解答閣下的疑難。

經過多位版主商討後,認為再沒有必要分出亞軍和季軍,

現特此宣布是次比賽會有1名冠軍和2名亞軍,不設季軍。

經過終極比賽後,

冠軍為L.K.,所得基本獎勵變為3倍 + 樂古金龍勳章;

亞軍為Minglun和piyopiyo,所得基本獎勵變為2倍 + 樂古銀龍勳章;

第四名至第十名分為tony2006uuu,hornha,大和,hugotwy,Los_Zelta,nataku,screen,所得基本獎勵變為1.2倍。

[table=445][tr][td]
名次(總分數)
[/td][td]
會員
[/td][td]
額外樂點獎勵
[/td][/tr][tr][td]
1(440

十項全能最終排名.xls

28 KB, 下載次數: 14

作者: [M]aRc    時間: 21-6-2008 20:36
問題係問基本知識?
定係問深入研究?

作者: Ron    時間: 21-6-2008 20:57
多數是基本知識,但間中會有深入的問題
作者: [M]aRc    時間: 21-6-2008 20:59
有人利用wikipedia等呢類網頁搵答案
咁對我地咪唔公平!?
作者: Ron    時間: 21-6-2008 21:08
我們難以禁止他們這樣做~~

反而我們的題目多數是不能在網上找到的
作者: ~七夜志貴~    時間: 21-6-2008 21:19
(1)每條題目必須選出1個正確的答案,否則當錯誤論,並且會被扣3分。
(2)以每個回合為小計,每題正確可獲取5分,錯誤扣3分,漏空得0分。

那到底漏空會不會扣分....
作者: Ron    時間: 21-6-2008 21:25
不會扣分

ps: 已更正

(1)每條題目最多只可選出個正確的答案,否則當錯誤論,並且會被扣分。

作者: sosai    時間: 21-6-2008 21:48
可以中英對照嗎
有唔少人都用英文讀
用中文可能唔明,如CHEM的元素
BIO等等的書蟲科
轉一轉LANGUAGE難明好多
作者: [M]aRc    時間: 21-6-2008 21:49
請問在回答期間更改答題
會唔會扣分
作者: 大和    時間: 21-6-2008 21:55
第7題G打多左隻字

G>In Hong Kong, British colony until July 1st 1997, which is situating iin
south-east coast on China.

多左個i

同埋第一題做咩無講係約數定真確值?
e樣好緊要,因為我知答案係有小數

作者: Ron    時間: 21-6-2008 22:05
原帖由 [M]aRc 於 21-6-2008 21:49 發表
請問在回答期間更改答題
會唔會扣分

可多次修正, 唔會扣分, 但回合結束就不得再改
作者: Ron    時間: 21-6-2008 22:09
原帖由 sosai 於 21-6-2008 21:48 發表
可以中英對照嗎
有唔少人都用英文讀
BIO等等的書蟲科

我們會再次考慮是否雙語進行, 或者可能只將一些特別的字"中英對照"

第7題G打多左隻字

G>In Hong Kong, British colony until July 1st 1997, which is situating iin
south-east coast on China.

多左個i

已更正

同埋第一題做咩無講係約數定真確值?
e樣好緊要,因為我知答案係有小數

約數

作者: 大和    時間: 21-6-2008 22:19
原帖由 Fantasma 於 21-6-2008 22:09 發表
約數

咁係約到幾多,小數點後一個位?兩個位
我覺得要set得好準確,避免爭拗
作者: Ron    時間: 21-6-2008 22:25
原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 21-6-2008 22:19 發表

咁係約到幾多,小數點後一個位?兩個位
我覺得要set得好準確,避免爭拗

取至近似值為整數
作者: [M]aRc    時間: 21-6-2008 22:26
"如問題沒有額外題示
設全部答案係準確至個位"咪得
"建議一個"
作者: zero仔    時間: 22-6-2008 10:54
只要你是中學生或擁有以上學歷,便可應付大部份的題目。

咁姐係話學歷愈高就愈著數?
會唔會對其他人好唔公平呢?

例如中學生同大學生
中學生實輸蝕!
作者: Ron    時間: 22-6-2008 11:02
不一定,

我們的比賽是以綜合形式,多方面評核,

反之愈懂得更多科目知識,就愈有利。
作者: zero仔    時間: 22-6-2008 12:26
咁比我地大果d會員係經驗上 知識上起碼比我地高
作者: hallosiuming    時間: 22-6-2008 13:18
標題: 回復 18# 的帖子
比賽始終很難做到百分百公平
如果是繪圖比賽的話
,職業畫家可能都有一定的優勢,
不過並不代表其他參加者一定會輸
作者: 金絲    時間: 22-6-2008 13:28
作者: Ron    時間: 22-6-2008 14:41
正如 # 19 所說, 比賽難以做到百分百公平

任何比賽都會對一些人較有利,

而比賽的關鍵在於過程, 結果只是很少的一部份
作者: sosai    時間: 22-6-2008 17:23
第三,八,九題有D ANS一樣
作者: Ron    時間: 22-6-2008 18:04
題目已經出了~

我們都不想有太多更改

假如有題目出現2個或以上正確答案, 只選出其中一個, 都會有分

另外, 謝謝你提出你意見, 我們下次會避免有相同的情況發生
作者: 鳳封忍    時間: 22-6-2008 18:32
原帖由 zero仔 於 22-6-2008 12:26 發表
咁比我地大果d會員係經驗上 知識上起碼比我地高

這時候應該說「學無前後,達者為先」?

你有多少料子就能吐多少墨水這種說法對誰都有用啦(拖

舉例子說,假使你有足夠能力也可以挑戰一些比你年長的人啦(攤

(嗯,最近流行的風氣似乎都愛把自己的問題歸咎於某些無關痛癢的東西上...)

原帖由 Fantasma 於 22-6-2008 18:04 發表

假如有題目出現2個或以上正確答案, 只選出其中一個, 都會有分

地雷啊,出題前沒說過一題有多個答案(抱頭

嗯,另外是,要是回答的那邊填上兩個(或以上)正解的答案,那應該是扣分?沒分?還是視為一般正解論?

(因為規則上寫出選兩個答案會扣分還是無視甚麼的,這處所指的回答多於一個答案並沒有清楚說明啊...)
作者: 大和    時間: 22-6-2008 19:02
原帖由 金絲 於 22-6-2008 13:28 發表
點解唔直接用個 word 檔打問題, 再自己圈答案,上傳,  咁樣答黎答去好煩

咁仲麻煩
作者: adamsteve    時間: 22-6-2008 22:11
原帖由 sosai 於 21-6-2008 21:48 發表
可以中英對照嗎
有唔少人都用英文讀
BIO等等的書蟲科

結他王 睇唔睇到我GE先見之明 (沾沾自喜中....)

我睇完D答案  一粒星你都唔好話易 我好期待E個遊戲呀!!
一係我地夾手夾腳試下整條題目做英文

因為我都試過被屈機   條問題問 日本屬於那種版塊邊緣?   我完全唔知答咩
原來佢係問 which kind of boundary is Japan located?
如果純讀英文GE會員可能會有少少唔慣

至於可以係WIKI哥D度搵到 我地盡量唔出哥D鬥背鬥查哥D架啦

至於話會員能力唔同 有唔公平
其實如果你真係有去八下D野  你未學到你都可以識

兩位 我愈黎愈想出一個回合係同學校學哥D無關係 咁就知邊個先最猛料

作者: Ron    時間: 22-6-2008 23:26
原帖由 鳳封忍 於 22-6-2008 18:32 發表

地雷啊,出題前沒說過一題有多個答案(抱頭

嗯,另外是,要是回答的那邊填上兩個(或以上)正解的答案,那應該是扣分?沒分?還是視為一般正解論?

(因為規則上寫出選兩個答案會扣分還是無視甚麼的,這處所指的回答多於一個答案並沒有清楚說明啊...)

1)若一條問題出現兩個或以上正確的答案,只需要選擇其中一個,多選當錯誤論

2)已再更改規則
作者: chion2005    時間: 23-6-2008 14:54
唔好出咁深啦--

你呢d題目全部都係中4簡科果d既--

真係巧起我.....
作者: piyopiyo    時間: 23-6-2008 15:26
原帖由 chion2005 於 23-6-2008 14:54 發表
唔好出咁深啦--

你呢d題目全部都係中4簡科果d既--

真係巧起我.....
學無先後,達者為先...懷住一個高年班ge野唔關我事/唔需要知/唔應該知 ge心態去學習
作者: Ron    時間: 23-6-2008 15:32
我又唔覺得真係深到一條都唔識-.-
作者: 大和    時間: 23-6-2008 17:05
原帖由 adamsteve 於 22-6-2008 22:11 發表
日本屬於那種版塊邊緣

你譯成咁,我都睇唔明
中文係話「日本位於那種板塊邊界?」
作者: [M]aRc    時間: 23-6-2008 19:07
好似個熱身比賽個時間太長
(其實都係熱身姐)
作者: Ron    時間: 23-6-2008 19:14
就是想多d人知先至正式來
作者: [H]※寒_少※    時間: 23-6-2008 21:14
我建議在規則中其中一條修改答案改成只可以改一次

因為如果一次機會都唔比 咁會流失好多人.....
作者: Zend    時間: 24-6-2008 02:06
我覺得可以整多少少中英數題目好d, 同埋最好分初階同高階...
作者: [S]【YU】    時間: 24-6-2008 17:34
少少回應,d d 意見

> 高年級屈低年級機
< 其實大部份題目都屬於通識類,即使係非通識類題目,亦都只係需要小學時學過既基本技巧. 普偏題

目多數出得唔深,就算高班,都未必有優勢. 如之前有人講過,呢個比賽反而係對"識得多"既人有利.
以我自己為例,一個大學生,無掂幾年chem,bio,失憶問題嚴重,反而會俾Zend班友屈機,而屬自己強項既

問題,又未至於深到你識人唔識,所以係無乜特別既優勢.

> 正式比賽之前,必須審慎確立比賽主旨、機制
<如: 通過接觸不同範疇既知識,讓會員擴闊學識視野,促進Nakuz學術交流文化....等等...
比賽機制暫時好似不見有定案. 即係加分扣分o個d
個人意見: 凡參加比賽都獲贈參與分,咁相信會吸引倒更多人.

> 應被免過於偏門的factual題目
<初中生對化學元素認識唔深,你同佢講CFCs 都唔知係咩黎,更何況問到Greenhouse Gas.呢個擺明係益

高中理科生.唔多公平

> 工作安排
<而家好似得3位版主做晒,出題又係你,管理又係你,管理得黎又要度題目,又要評估條題目合唔合適,之後又要設計answer,係咪有d辛苦呢. 所以我覺得有必要成立一個committee,將出題,策劃,行政等等分工,咁比賽既質素一定會比原本既高.

> committee(承上)
<committee中負責出題的committee member,應該都會是學術區中較權威的人士,因為無乜更適合既人選. 我自己因為工作問題,都唔想太投入去幫手,所以最多可以做下process control, 幫你地audit下個機制only,間中dump幾條出黎你地參考下咁. 成立committee都只係希望至少起碼會有d知識分子可以bring the brain together,同埋提升工作效率

夠鐘放工,講住咁多.

作者: hallosiuming    時間: 24-6-2008 17:49
原帖由 [H]※寒_少※ 於 23-6-2008 21:14 發表
我建議在規則中其中一條修改答案改成只可以改一次

因為如果一次機會都唔比 咁會流失好多人.....
以後是可以修改答案
因為之前我們未有共識,所以有少少誤會
請見諒
作者: hallosiuming    時間: 24-6-2008 17:50
原帖由 Zend 於 24-6-2008 02:06 發表
我覺得可以整多少少中英數題目好d, 同埋最好分初階同高階...

對於加多更多中英數題目的意見我們會考慮一下
但分級數,機會不大
作者: hallosiuming    時間: 24-6-2008 18:00
原帖由 [S]【YU】 於 24-6-2008 17:34 發表
少少回應,d d 意見

> 高年級屈低年級機
< 其實大部份題目都屬於通識類,即使係非通識類題目,亦都只係需要小學時學過既基本技巧. 普偏題

目多數出得唔深,就算高班,都未必有優勢. 如之前有人講過,呢個比賽反而係 ...
先多謝你的意見
我們內部之前已經討論過公平的問題,亦達成共識,將會出一些屬「通識」類的題目
亦會盡量避免「專門」的題目,而現在只是試玩階段,所以我們會參考一下各會員的反應和表現
正式比賽後會有修訂

而你所提出的加分制及確立宗旨等,我們會再作內部研究,在正式比賽前會公布

另外,工作安排方面我們已有初步的定案而非你所說的由fanstama 全力負責,就你所提出,我們可能會再次討論分工問題
不過你建議邀請會員作committee 可能要再次討論,因為我們已經有初步分工,而且會員分面有些權限的問題亦會影響比賽的公平性
作者: [S]【YU】    時間: 24-6-2008 18:23
而家好似得3位版主做晒,出題又係你,管理又係你,管理得黎又要度題目,又要評估條題目合唔合適,之後又要設計answer,係咪有d辛苦呢. 所以我覺得有必要成立一個committee,將出題,策劃,行政等等分工,咁比賽既質素一定會比原本既高.

回應返先,我講既係3個都唔夠,唔係Fas 1個.

其實係唔存在權限問題. 因為committee中負責出題既成員,只需要就出題方面討論,committee間得到結論後,再由有權限既版主負責執行就可以. 正因為行政上既工作量比較多,所以先擔心會擺得唔夠時間係出題上.
我見倒你難度上有分等級,但係所得分數又有無因等級不同而調整呢?
我見理科題目咁高難度,普遍初中學生又有無能力應付倒呢. 我認為邏輯類題目會比理科題目更合適.
答錯扣分好似好衰喎...俾機會人撞下丫嘛~ 將心比己,如果會考既MC答案扣分,你鐘唔鐘意.

作者: adamsteve    時間: 24-6-2008 22:57
分組就真係好難  
1. 難在鑑定會員級別
2. 未能確保每組別參加人數

後面題目未出  今次熱身賽好似online game beta咁 出左好多意見同問題
所以後面類別所出ge問題 應該會好返d 我地都會考慮返大家所提及ge重點

作者: piyopiyo    時間: 26-6-2008 09:34
點解熱身回答會咁長,,,d人熱完都凍番晒[[tk_21]]
作者: Ron    時間: 26-6-2008 09:47
呢個係test-.-

我們都要多點時間做得更好
作者: adamsteve    時間: 26-6-2008 20:59
淨係個熱身回合已經好多意見出左黎
所以時間長D 可以等多D人比意見

其實如果要無咁專科性  依舊咁多回合 但係無主題
你地覺得點
作者: sosai    時間: 26-6-2008 22:00
無主題好D
如果好似你地SET咁
第二回合(好似係)理科得兩粒星
但係第三回合文科有成四粒星
某程度上文科專過理科
有幾多個理科人讀過文學?
但係有幾多個文商科人唔識背元素表?
題目可以難,但係唔可以太專,唔係該科人屈曬機
作者: adamsteve    時間: 27-6-2008 17:06
岩 題目可以難 唔可以專精
作者: Zend    時間: 27-6-2008 20:48
分必答同選取題會好d

你不如好似n年前TVB有套叫智在必得
分做什麼 中外歷史,文學藝術, 科學, 時事常識...
必答題就可以一堆雜合
選擇題可以等人答佢最善長的東東, e.g.時事, 老實講高form未必有優勢
作者: adamsteve    時間: 28-6-2008 10:49
太複雜  今年我地未有咁ge準備
作者: 大和    時間: 28-6-2008 13:52
原帖由 sosai 於 26-6-2008 22:00 發表

但係有幾多個文商科人唔識背元素表?

你無病呀,你周街問個囉
作者: [S]【YU】    時間: 28-6-2008 20:03
背唔背倒唔係重點,重點係隨便都可以搵倒個元素表做參考,所以唔得.
作者: Zend    時間: 28-6-2008 22:05
原帖由 [S]【YU】 於 28-6-2008 08:03 PM 發表
背唔背倒唔係重點,重點係隨便都可以搵倒個元素表做參考,所以唔得.

搵倒唔適用都係得物無所用= =...
作者: adamsteve    時間: 29-6-2008 10:59
題目可以係中三chem  咁就無文商人就無咩好賴
至於中一中二 可以諗下
作者: 大和    時間: 1-7-2008 01:05
我對熱身回合第二題有意見
第二題答案:J   
走鬼可以係用係賣小食既小販同埋賣老翻既小販
兩者走鬼既目的分叮係躲食環署同埋海關
躲食環署、海關應該唔同躲警察掛...正確答案應該係逃避執法人員,而唔應該係躲警察,躲警察一詞無歸納性
而選擇無逃避執法人員,所以應該係J先岩
作者: piyopiyo    時間: 1-7-2008 08:27
原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 1-7-2008 01:05 發表
躲食環署、海關應該唔同躲警察掛...正確答案應該係逃避執法人員,而唔應該係躲警 ...

我很同意[[tk_32]]
作者: sosai    時間: 1-7-2008 12:19
第九題:
以下那些氣體是屬於溫室氣體?
(1)氧氣 (2)二氧化碳 (3)水氣 (4)臭氧 (5)甲烷 (6)氯氟碳化合物 
3 水氣應算係溫室氣體
我個MISS講過
佢HEAT CAPACITY高
吸左D HEAT唔比佢走
引發溫室效應

作者: zero仔    時間: 1-7-2008 12:50
標題: 回復 53# 的帖子
冇錯

通常聽到走鬼係係d小販見到食環署d人先會咁做

另外我想問
地理題係問課本知識定係問地理科學?
作者: Ron    時間: 1-7-2008 15:00
原帖由 sosai 於 1-7-2008 12:19 發表
第九題:
(1)氧氣 (2)二氧化碳 (3)水氣 (4)臭氧 (5)甲烷 (6)氯氟碳化合物 
3 水氣應算係溫室氣體
我個MISS講過
...

水氣的確是天然溫室氣體,

而我們亦已接受 2 個答案
作者: Ron    時間: 1-7-2008 15:23
原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 1-7-2008 01:05 發表
躲食環署、海關應該唔同躲警察掛...正確答案應該係逃避執法人員,而唔應該係躲警 ...

根據香港城市大學語文學部編著:<<中文傳意--基礎篇>>

「走鬼」本身含有逃避高官的成份,多數是要逃避警察之用

至於後期「走鬼」一詞已被眾多小販濫用,以至認為「走鬼」要逃避食環署人員之用。

另一方面,「走鬼」一詞在食環署成立前已出現。

綜合以上三項,「走鬼」真正意義是逃避警察,而書面語則為「躲警察」。
作者: 大和    時間: 1-7-2008 17:49
原帖由 Fantasma 於 1-7-2008 15:23 發表

根據香港城市大學語文學部編著:<<中文傳意--基礎篇>>

「走鬼」本身含有逃避高官的成份,多數是要逃避警察之用

至於後期「走鬼」一詞已被眾多小販濫用,以至認為「走鬼」要逃避食環署人員之用。
...

不過本解唔等於佢全面既意思
好似"北"咁樣,本解係"背"而無地域位置既意思,最後演化做北方,咁唔通我地可以話"北"無北方既意思咩
作者: Zend    時間: 1-7-2008 18:38
原帖由 sosai 於 1-7-2008 12:19 PM 發表
第九題:
3 水氣應算係溫室氣體
我個MISS講過
...

concept 錯啦=.=

heat capacity 高同佢吸左heat 唔佢佢走係2回事
CO2 heat capacity 係gaseous state 好低, 但佢一樣"吸左d heat 唔比佢走"
作者: piyopiyo    時間: 1-7-2008 18:41
原帖由 Zend 於 1-7-2008 18:38 發表

concept 錯啦=.=

heat capacity 高同佢吸左heat 唔佢佢走係2回事
CO2 heat capacity 係gaseous state 好低, 但佢一樣"吸左d heat 唔比佢走
"

further explain pls[[tk_23]]
作者: Zend    時間: 1-7-2008 19:19
原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 06:41 PM 發表

further explain pls[[tk_23]]

問下你"中六"的物理+化學老師[[bao_19]]
作者: Zend    時間: 1-7-2008 19:48
第一回合d 題目幾有趣[[tk_27]]
作者: [M]aRc    時間: 1-7-2008 20:21
第一題好似個個都唔係.....其實.............

問金屬果題好似有d益中3或以上既人
作者: hornha    時間: 1-7-2008 20:31
round 1 第4題...錯字
抶手->扶手
一杖->一枚
垂下降低面->......?  垂直下降?

唔知點解我會留意呢d野-.-
作者: piyopiyo    時間: 1-7-2008 20:41
原帖由 [M]aRc 於 1-7-2008 20:21 發表
第一題好似個個都唔係.....其實.............

問金屬果題好似有d益中3或以上既人

r u sure??
lol...[[tk_22]]
作者: L.K.    時間: 1-7-2008 20:44
我唔明第一題..
有冇解釋嫁....
作者: sosai    時間: 1-7-2008 21:07
第8題先型
如果我冇解錯

P.S.做乜咁多都係NO.9

作者: Zend    時間: 1-7-2008 21:40
第8條係maths 來的

10log2 = 3.xx
即係...[[tk_29]]
作者: piyopiyo    時間: 1-7-2008 21:43
原帖由 Zend 於 1-7-2008 21:40 發表
第8條係maths 來的

10log2 = 3.xx
即係...[[tk_29]]

夠la,你簡直係妨礙司法公正[[tk_34]]我而家以一個對法律充滿熱誠ge熱血青年ge身份同你講[[tk_32]]
作者: Zend    時間: 1-7-2008 23:59
原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 09:43 PM 發表

夠la,你簡直係妨礙司法公正[[tk_34]]我而家以一個對法律充滿熱誠ge熱血青年ge身份同你講[[tk_32]]

LLB你先要係CE 取得5* [[tk_27]]
作者: piyopiyo    時間: 2-7-2008 08:33
原帖由 Zend 於 1-7-2008 23:59 發表

LLB你先要係CE 取得5* [[tk_27]]

BBA(law) UE average只係C-B,點解會咁[[tk_27]]
作者: sosai    時間: 2-7-2008 11:51
標題: 回復 69# 的帖子
死LA佢唔係問緊interference咩
作者: Zend    時間: 2-7-2008 19:22
原帖由 piyopiyo 於 2-7-2008 08:33 AM 發表

BBA(law) UE average只係C-B,點解會咁[[tk_27]]

因為CE 唔同AL
作者: [M]aRc    時間: 2-7-2008 19:45
標題: 回復 66# 的帖子
唔知呢~~~~
有d問題出得好淺
eg金屬果題
作者: hornha    時間: 2-7-2008 23:53
原帖由 [M]aRc 於 2-7-2008 19:45 發表
唔知呢~~~~
有d問題出得好淺
eg金屬果題

第10題就易,小4定小5學過
仲有第2題如果真係唔識 可以去廚房......-.-
作者: piyopiyo    時間: 3-7-2008 10:01
今日3號la,第2回合1號開始,過埋今日就3日la,點解第1回金仲未完[[tk_34]]
作者: Ron    時間: 3-7-2008 11:45
原帖由 piyopiyo 於 3-7-2008 10:01 發表
今日3號la,第2回合1號開始,過埋今日就3日la,點解第1回金仲未完[[tk_34]]

up to tonight 11:59
作者: hugotwy    時間: 3-7-2008 16:16
點解音樂都要考??都唔係會考必修科
作者: piyopiyo    時間: 3-7-2008 16:18
原帖由 hugotwy 於 3-7-2008 16:16 發表

lol 而家又無話考會考野
化數夠唔係必修 (對文科人來說)
作者: Zend    時間: 3-7-2008 18:20
出歷史啦
出古埃及包無人識[[bao_49]]
作者: piyopiyo    時間: 3-7-2008 18:22
原帖由 Zend 於 3-7-2008 18:20 發表
出歷史啦
出古埃及包無人識[]

我都唔識[[tk_32]]
作者: Ron    時間: 3-7-2008 19:03
原帖由 hugotwy 於 3-7-2008 16:16 發表

只有中英才是必修科 -.-

新制就只有中英maths + 通識是必修科 -.-
作者: kit06    時間: 4-7-2008 00:03
岩岩做緊第1回合,做完發帖果下
個帖關左[[yoyo_087]]
作者: Ron    時間: 4-7-2008 00:10
我是好準時 12:00 cut左....
作者: piyopiyo    時間: 4-7-2008 08:16
應該係最後一日果題係個標題寫明最後一日[[tk_40]]
作者: L.K.    時間: 4-7-2008 09:44
點解冇iq題ge???
作者: hallosiuming    時間: 4-7-2008 10:08
地理原來都幾難[[bao_50]]
作者: piyopiyo    時間: 4-7-2008 10:21
原帖由 hallosiuming 於 4-7-2008 10:08 發表
地理原來都幾難[]

難到hihi[[tk_35]]
作者: hallosiuming    時間: 4-7-2008 10:33
原帖由 piyopiyo 於 4-7-2008 10:21 發表

難到hihi[[tk_35]]

我估唔到原來好多人都唔識答[[bao_50]]
不過好多都唔係要求你讀過geog 先可以答到
同埋我講8明4星,難係正常[[onion_55]]
作者: 大和    時間: 4-7-2008 10:55
地理好難
出埋d未讀過既
作者: piyopiyo    時間: 4-7-2008 12:36
咁耐都未評審完ga

我極度反對第1回合第1題唔係鴨嘴獸

我研究左鴨嘴動物咁耐難道我對鴨嘴獸的認知是錯 T_T

海馬-.-...雖然都是卵生,但鴨嘴獸都是 T_T

作者: [M]aRc    時間: 4-7-2008 12:50
同意
問過d  bio神手
佢地都話鴨嘴獸都係卵生
作者: hallosiuming    時間: 4-7-2008 13:00
標題: 回復 93# 的帖子
以我所知
鴨咀獸的確係旦生的
這個問題我會同fanstasma 討論的
最後會給大家一個交代
作者: Ron    時間: 4-7-2008 13:18
都未完成商討....

其實我們還討論中

估計晚上可以有最後決定...
作者: sosai    時間: 4-7-2008 13:23
力果題做乜乜都岩.....
作者: Ron    時間: 4-7-2008 13:27
果題我們將會有 explain
作者: piyopiyo    時間: 4-7-2008 13:36
原帖由 Fantasma 於 4-7-2008 13:27 發表
果題我們將會有 explain

不會是由物理上的力的互相影響也叫物理接觸吧-.-........
作者: [M]aRc    時間: 4-7-2008 13:39
果題可以咁講
係旁觀者角度
佢係以拋物線落下
對於電梯上既人黎講
佢係以直線向上同垂直下降

係相對論好似有咁講過
不同的觀察者會有不同的答案

有錯"密"插
作者: Ron    時間: 4-7-2008 13:55
那條是問"那枚硬幣將會發生下列那個情況"

所以是以"硬幣"為中心

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.micro-dsp.comcncontaftwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2